The blog for pricing and profit optimisation decision makers - an initiative of the European Pricing Platform - www.pricingplatform.eu
Thought PlayStation 2 hardware sales were going to quietly disappear after the revenue frenzy of Christmas? Think again – Sony is preparing to introduce a new, cut-price model of the console in early 2008. This ‘compact’ PS2 will hit the US at just $99 in the New Year – a reduction of $30 from its current selling price of $129. If a similar percentage cut is introduced in the UK, retailers can expect to sell the revamped system for just £75 – or maybe lower.
Sommige voedingsbedrijven profiteren van de stijgende grondstofprijzen om hun prijzen teveel op te trekken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlerick Leuven Gent Management School. Eén op drie fabrikanten geeft toe dat de prijsstijgingen van voeding te hoog zijn in verhouding tot de stijging van de grondstofprijzen. Bij multinationals is dit zelfs 55 procent, bij de supermarktketens 67 procent. Slechts 24 procent verwacht dat de verkoopsprijzen opnieuw gaan dalen, als de grondstofprijzen opnieuw gaan dalen. Bij de fabrikanten is dat 33 procent.
Source : Trends
Ook bouwmarkten ondervinden inmiddels concurrentie van hun ‘internet-doubles’. Zo kan de Bouwmarktconcurrent.nl zich volgens de Consumentenbond beroepen op 20% lagere prijzen dan de bouwmarkt. Deze virtuele bouwmarkt zegt zeer goedkoop te kunnen leveren omdat voorraad, dure huisvestingskosten en dure reclamecampagnes niet nodig zijn en de energiekosten laag zijn. Professionele bouwers kunnen gereedschap en hangen sluitwerk kopen via www.toolstation.nl. De site www.handig.nl zoekt de grenzen van de kostenbesparing op: de site is zeer sober vormgegeven en de communicatie verloopt alleen via e-mail.
Doe-het-zelvers blijven de belangrijkste klanten van bouwmarkten. Hun uitgaven stijgen echter niet in waarde, zo blijkt uit de Fediyama-consumentenstudie van 2007. Het budget wordt niet als hindernis gezien; 60% van de respondenten kan moeiteloos zijn uitgaven financieren en 36% overschrijdt zelfs bij zijn DHZ-aankopen het voorziene budget. Nog maar 29,3% doet aan prijsvergelijking, tegenover 40% in 2005. Slechts 13% zal het laagst geprijsde product daadwerkelijk kopen. Consumenten zijn vooral bereid om meer geld te besteden aan tijdbesparende producten. Verder heerst het gevoel dat de prijzen de afgelopen 10 jaar radicaal zijn gestegen.
De Nederlandse consument is relatief weinig prijsbewust. Dat blijkt uit een onderzoek onder 45.000 consumenten in heel Europa. Voor de Nederlander is een winkel met een goedkoop imago al voldoende om hem het gevoel te geven dat hij prijsbewust inkoopt. Binnen de DHZ-markt is Praxis de goedkoopste winkel, terwijl Gamma het goedkoopste imago heeft. Op basis van de gemiddelde kassa-aanslag per product voor het totale assortiment in bouwmarkten (7,25 euro), ligt Gamma echter 5% lager en Praxis 2% hoger. De consument schat zelf de prijsverschillen tussen bouwmarkten op niet meer dan 1%.
Source: Mix nr 10
Kranten experimenteren nog volop met online businessmodellen. De belangrijkste nieuwscontent is over het algemeen gratis verkrijgbaar, maar voor de andere content moet betaald worden. Toch is betaalde content zeker geen garantie voor een toename van de inkomsten. De verdiensten uit advertising nemen hiermee namelijk af.
Dit blijkt uit het rapport Paid content strategies for news websites van de Londense City University. De onderzoekers ondervroegen redacteuren en executives bij zowel nationale als regionale kranten in het Verenigd Koninkrijk. Alle geselecteerde online publicaties bieden hun meest populaire nieuwscontent gratis aan om traffic te maximaliseren. Hoewel advertising de belangrijkste inkomstenbron is, vraagt iedere ondervraagde krant geld voor bepaalde online content. Normaal gesproken betreft dit het gedeelte dat uniek is voor de specifieke krant.
Geld vragen voor content levert inkomsten op, maar het wordt ook vaak geïmplementeerd als poging om de gedrukte krant te beschermen. Er is wijdverbreid optimisme over toekomstige omzetstromen, waaronder het leveren van content aan mobiele mediadragers, en de ontwikkeling van nieuwe online nieuwsproducten.
Bron : City University Northampton Square EC1V 0HB London
Een zichtrekening met twee bankkaarten wordt bij Fortis een derde duurder, bij Dexia een kwart. Het zogenaamde 'Easy Pack' van Fortis kost vanaf 1 januari 37,2euro, tegen 27,6euro nu. Dat is een stijging met 35procent. Dat kan afgeleid worden uit een mededeling waarin de bank de introductie aankondigt van een 'single'-tarief voor rekeningen waaraan slechts één bankkaart gekoppeld wordt of waarvoor bijvoorbeeld slechts één toegang tot het internetbankieren nodig is.
Volgens Fortis heeft liefst 70 procent van de klanten die kiezen voor het Easy Pack een single-gebruikersprofiel. Zij betalen vanaf 1januari 31,20 euro een korting van 6 euro tegenover het gewone tarief dat dan geldig zal zijn. Maar in vergelijking met het huidige tarief is ook dat nog een stijging met 13procent. Fortis verantwoordt de prijsverhoging door te verwijzen naar Sepa, de eengemaakte Europese betaalruimte die vereist dat de nationale bankkaarten even makkelijk in het binnen- als in het buitenland kunnen gebruikt worden. Ze mogen dus niet meer gekoppeld zijn aan een specifiek betaalschema (Maestro of Bancontact/MisterCash).
Source: Het laatste Nieuws