21.2.07

Promotions - Price Discount or Free Gift?

It's well known that there is a positive relationship between price and perceived value. The higher the price the higher the consumers perceive the quality of the product. In general, a higher quality perception has a greater effect on the decision process of the consumer.
Recently researchers investigated the effect of price discounts versus the distribution of free gifts. we can conclude out of the research that if a price discount is offered to the consumer, the consumer's attention is focused on the price. When a free gift is offered, the price is less considered in the decision-making. Another conclusion out of the research: a product that is for sale with a free gift has a higher perceived value than a product which is discounted.

Het is algemeen bekend dat er een positieve relatie bestaat tussen prijs en gepercipieerde kwaliteit. Binnen een bepaalde range geldt, dat hoe hoger de prijs des te hoger consumenten de kwaliteit van een product inschatten. En een hogere kwaliteitsperceptie heeft in het algemeen een positief effect op het consumentenbesluitvormingsproces.

Recent hebben onderzoekers gekeken naar het effect van prijskortingen versus het verstrekken van cadeaus bij de aankoop van een product (zogenoemde ´free gifts´, zoals een gratis kleurenprinter bij aankoop van een PC). Uit het onderzoek blijkt dat bij prijskortingen de aandacht van de consument met name gefixeerd is op de prijs van het te kopen product. Bij ´free gifts´ wordt de prijs van een product in veel mindere meegenomen als variabele in de aankoopbeslissing. Een ´free gift´ blijkt dus een goede afleidingsmanoeuvre te zijn; in deze gevallen weegt de hoogte van de prijs minder zwaar in de aankoopbeslissing.

Een andere belangrijke conclusie van dit onderzoek is dat een product dat wordt aangeprezen met een ´free gift´, in de ogen van de consument een betere prijs/ kwaliteitverhouding heeft dan hetzelfde product dat wordt aangeprezen met een recht-toe-recht-aan prijskorting. Dit resulteert in een beduidend hogere aankoopbereidheid van producten met ´free gift´ aanbiedingen. Ergo: hoe meer de aandacht van de prijs wordt afgeleid, hoe groter de kans op een potentiĆ«le aankoop.

No comments: